De multe ori probabil v-ati adresat singuri intrebari legate de modul cum sunt stabilite cotele la pariuri sportive. Tot probabil multi dintre voi au perceptia falsa despre cote ca sunt alcatuite de casele de pariuri. Adevarul este destul de departe de acest lucru, deoarece casele de pariuri nu calculeaza ele cote reale de la un eveniment sportiv, ele doar le pondereaza de asa natura incat, indeferent pe ce semn s-ar paria si indiferent care va fi rezultatul final, ele sa aiba un castig atat de la pariorul care a ghicit desfasurarea, dar si de la cel care a intuit gresit.
In mod normal orice cota are sanse reale de a iesii de 50% si acest lucur este cat se poate de adevarat, doar casele de paruri prin modul de aranjare ne induc in eroare si ne fac sa calculam in mod eronat. Daca ne gandim bine la un meci cu semnele clasice 1, X sau 2, fiecare dintre ele tratate in mod separat au 50% sanse sa iasa sau nu.
Ceea ce nu stim noi este faptul ca valoarea cotelor este data prin calcule matematice complexe de propabilitati ca un anume eveniment sa se produca. Calculele cele mai des intalnite in acest sens sunt cele cu 3 sigma, un simbol si etalon in calculele bazate pe un set de date fie ele si istorice, dar care ne pot genera propabilitati reale ca un eveniment sau fenomen sa se produca din nou in viitorul apropiat. Cu cat setul de date despre un eveniment sportiv este mai complex si mai voluminos, cu atat precizia calculelor cu 3 sigma este mai corecta.
Daca veti studia aceste calcule si le veti folosii in procesul de pariere trebuie sa stiti ca la o valoare a abaterii ce se calculeaza pe setul de date pe care-l detineti, este posibil sa se produca fenomenul asteptat prin calcule. Cand atingeti o valoare a abaterii 3 sigma la un procent de 99.77% si peste acesta, riscul ca pariul plasat sa fie necastigator este minim.